Ta chanser!

Alltså... Jag vet inte hur intresserade eller fett ointresserade ni är av filosofi,
men jag fick i uppgift att skriva en argumenterande text om vad jag ville.
WOW, vad jag ville tänkte jag! Shit, det här är min chans att bevisa något för mig själv.
Sen snubblade jag över ett citat som var jävligt bra.
Sen vet jag inte hur mina tankar blev. HAha^^
Find out yourself!


------------------------------------------------------------------

Ta chanser!

 

”En sak som är viktig att komma ihåg är att vid vilken tidpunkt som helst vara beredd att ge upp vad som är för att du har möjlighet att bli”

-Okänd

 

Livet går ut på förändring. Som den naturvetenskapliga elev jag är, tänker jag på att ända sedan den första organismen kom till jorden har i stort sett allting gått ut på att ändra sig till det bättre. Ändå har vi en underlig önskan att allt ska stanna som det är, och inte utvecklas till något annat, förändras eller ta slut. Varför?

 

Citatet ovan går att tolka på många sätt. Men jag ser det som en uppmaning om att ta de chanser som kommer, även fast man inte vet säkert om det kommer få en lyckad utgång eller inte.

Många skulle nog säga att de inte vill att saker ska förändras för att situationen de befinner sig i redan är bra, och det är inte värt att ta risken att förlora det, för att vinna något nytt som kanske inte var så bra som de trodde. Alltså värderar dem det säkra framför det osäkra, även fast det innebär att de har något sämre än vad de skulle kunna ha... Men vi behöver ju inte nödvändigtvis låta oss handlöst följa med och låta förändringen ”hända” oss, om man är beredd på den, och vill den, kan man utnyttja den till sin fördel!

 

Låt oss som exempel säga att du befinner dig i ett förhållande. Du älskar din partner, fastän det ni har haft lite dålig kontakt på sista tiden. Men så lär du känna en ny person som är underbar, trevlig och du blir kär. Du är nästan säker på att den personen gillar dig tillbaka så nu står du inför ett val. Ta chansen, som kan innebära ett nytt härligt förhållande, eller inte ta den, och på så vis fortfarande ha det ganska bra med din nuvarande partner i hopp om att det kan bli bättre igen, trots allt älskar du denne fortfarande. Samtidigt kan det ju hända att du blir avvisad av den nya personen och det slutar med att du står helt ensam.

 

Det finns såklart många aspekter som spelar in, till exempel förhållandets längd, den sociala omgivningen, och så vidare. Men om man ska se det ur en helt filosofisk synvinkel så får vi utgå ifrån vad du, alltså huvudpersonen, får ut av valet. Om du tar chansen, så räknar vi med att ett av händelseförloppen är att du blir ihop med denna nya person och det var alltså den lyckligaste utgången, eftersom du slipper ifrån det halvbra förhållandet och vinner ett lyckligt. Men det är grunden till hela argumentationen så vi får utgå från att det är det man helst vill och inte gå in vidare på det. Utan vi tittar istället på ”The worst case senario” som du försöker undvika genom att gör val nummer ett, att stanna hos din partner. Det skulle i detta fall vara att du mister både din före detta partner och nyfunna kärlek. Och då förstår man ju att de försiktigare väljer att inte göra någonting.

 

Men nu säger vi istället att du inte tar chansen, och fortsätter att leva som du alltid har gjort. Chanser finns inte för alltid, och personen du gillade lever vidare utan dig, kanske skaffar ett annat förhållande. När du valde såg du risken att bli ensam så överhängande att du valde att garanterat inte bli det, men tänk om det inte bara handlade om att inte bli ensam, utan kanske hade du varit mycket lyckligare med den här personen, och nu får du aldrig veta. För det är ju ofta så, att det vi ångrar mest är de sakerna vi aldrig gjorde.

 

Ett annat starkt argument är att om man aldrig vågar testa så har du själv sett till att inte ge dig möjligheten till lika många chanser, på så vis att varje gång du tar en chans, har du vunnit en möjlighet att bli lycklig. Så även fast ett tillfälle kan vara riskfyllt så är dina framtidsutsikter att bli lycklig i stort sett oändliga om du tar alla chanser du får. För varje försök har du ungefär lika stor chans att uppnå det du vill, och ju fler risker och tillfällen du tar i akt ju större blir din värld av uppnådda mål. Det får dig att tro mer på dig själv och på så vis vågar du ta fler chanser. Allt slutar i en lycklig spiral. Våga riskera att hoppa ut i det okända, för du kan alltid försöka igen, ända tills du lyckas.

 

Självklart får man bedöma chanserna och riskerna. Om du till exempel har en chans att vinna 10 miljoner om du pantsätter ditt hus, är det oftast inget smart val att ta risken. Men då får man tänka på varje människas sunda förnuft. Risker där du har spelproblem eller befinner dig i en extrem situation är ingår inte riktigt i det här sammanhanget, för nu utgår vi ifrån att du ska lämna något gammalt bakom dig för att bygga upp något nytt. Så länge den värsta utgången av valet inte är förödande för ditt liv, utan öppnar för nya vägar, är de värda att ta, eftersom sannolikheten att du blir någon gång väljer rätt ökar.

 

Chansningar är rent ut av underbara och gör livet värt att leva, eftersom det är dem som gör att vi kan förändras. Jag föreställer mig mitt liv om jag hade försökt behålla mitt liv som det är och aldrig vågat utnyttja tillfällen och byta ut något gammalt för att finna något nytt. Det hade inte bara varit tråkigt, utan rent av deprimerande. I dagens samhälle lever vi mycket för upplevelser och njutning, om man då avsäger sina möjligheter att få vara med om nya saker minskar man sin egen lycka.

Man kan inte heller ignorera valen i ens liv. Som Jean-Paul Sartre skrev i Existentialismen är en humanism att människan är dömd till frihet, i och med att vi hela tiden måste göra våra val själva. Tack och lov för det! När du har levt hela ditt liv, så vet du i alla fall att det är DU som har levt det, och ingen annan. Visst kan det vara jobbigt att tänka på allt som varit negativt eller inte blivit av har varit ditt fel, men då har allt bra som har hänt också varit tack vare dig.

 

Det är därför man ska ta val, för att visa för sig själva att man lever. För att öka sina chanser till lycka. För att du aldrig ska ångra det du aldrig gjorde.

 

Nikki Schmidt

 

 

 


Kommentarer
Postat av: AlmaQlara

Nikki du så grym på att få fram ord, din text är skit bra! Fan kvinna vad du inspirerar mig. Vi ses i helgen för en one on one filosofi lektion;) PUSSSSSY!

2011-01-12 @ 20:29:35
Postat av: Dilldoo

nikki du är mkt dukig på skrivandet! fin text minsann!!

2011-01-12 @ 21:31:17
URL: http://disisdisa.devote.se
Postat av: Novembersara ©

SV: Kul att du är med :)

2011-01-13 @ 18:26:24
URL: http://novembersara.blogg.se/
Postat av: KAN DEE DRAWINGS

svar: håller med dig till fullo! :) tusen tack för dina fina ord.

2011-01-14 @ 13:11:16
URL: http://kandeedrawings.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0